Oliwa z oliwek to świeżo wyciskany sok z owoców oliwki. Dobra oliwa nie ma prawa mieć nut smakowych obcych świeżym owocom, z których jest wyprodukowana. Te obce smaki zdradzają często defekty owoców lub procesu produkcji. Niżej znajdziecie najważniejsze przykłady takich zapachów i nut smakowych.
- Szlamu - może świadczyć, że oliwki przed ich wytłoczeniem zostały zgniecione i zaczęły fermentować (beztlenowo) lub oliwa miała kontakt z fermentującymi osadami dekantacji
- Pleśni - może świadczyć, że owoce przed wytłoczeniem były (za) długo przetrzymywane w wilgotnym środowisku
- Octu - może świadczyć, że naczynia i urządzenia wykorzystywane do produkcji oliwy nie były dokładnie umyte i pozostały w nich resztki pasty oliwnej i oliwy, które przeszły proces fermentacji octowej (tlenowej)
- Metaliczny - może świadczyć, że oliwa zbyt długo przebywała w metalowych naczyniach wykorzystywanych do jej produkcji i przechowywania
- Zjełczały - charakterystyczny dla oliwy utlenionej (źle przechowywanej lub starej)
- Rozgotowanych oliwek- może świadczyć, że w procesie produkcji stosowano zbyt wysoką temperaturę
- Siana i drewna - może świadczyć, że owoce pochodziły z usychających drzew
- Szorstki, drapiący w język (również w dotyku) - może świadczyć, że owoce pochodziły z bardzo starych drzew
- Wody gruntowej - może świadczyć, że oliwki miały (za) długi kontakt z wodą deszczową lub gruntową
- Solanki (słony) - może świadczyć, że oliwę wytłoczono z owoców zakonserwowanych w solance (słonej wodzie)
- Ziemi - może świadczyć, że oliwki, z których wytłoczono oliwkę leżały długo na ziemi lub nie zostały umyte z błota
- Robaków - może świadczyć, że oliwę wytłoczono z oliwek zaatakowanych przez larwy muszki oliwnej (Bactrocera Oleae)
- Ogórka - może świadczyć, że oliwki lub oliwę (za) długo przechowywano w hermetycznym zamknięciu (najczęściej w metalowych puszkach)
- Wilgotnego drewna - może świadczyć, że oliwę pozyskano z oliwek, które przeżyły na drzewie zbytnie przymrozki
- Brak jakiegokolwiek smaku i zapachu - świadczy najczęściej o tym, że oliwa jest rafinowana
Ładnie to wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń