poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Negatywne nuty smakowe oliwy z oliwek




Oliwa z oliwek to świeżo wyciskany sok z owoców oliwki. Dobra oliwa nie ma prawa mieć nut smakowych obcych świeżym owocom, z których jest wyprodukowana. Te obce smaki zdradzają często defekty owoców lub procesu produkcji. Niżej znajdziecie najważniejsze przykłady takich zapachów i nut smakowych.


  • Szlamu - może świadczyć, że oliwki przed ich wytłoczeniem zostały zgniecione i zaczęły fermentować (beztlenowo) lub oliwa miała kontakt z fermentującymi osadami dekantacji
  • Pleśni - może świadczyć, że owoce przed wytłoczeniem były (za) długo przetrzymywane w wilgotnym środowisku
  • Octu - może świadczyć, że naczynia i urządzenia wykorzystywane do produkcji oliwy nie były dokładnie umyte i pozostały w nich resztki pasty oliwnej i oliwy, które przeszły proces fermentacji octowej (tlenowej)
  • Metaliczny - może świadczyć, że oliwa zbyt długo przebywała w metalowych naczyniach wykorzystywanych do jej produkcji i przechowywania
  • Zjełczały - charakterystyczny dla oliwy utlenionej (źle przechowywanej lub starej)
  • Rozgotowanych oliwek- może świadczyć, że w procesie produkcji stosowano zbyt wysoką temperaturę
  • Siana i drewna - może świadczyć, że owoce pochodziły z usychających drzew
  • Szorstki, drapiący w język (również w dotyku) - może świadczyć, że owoce pochodziły z bardzo starych drzew
  • Wody gruntowej - może świadczyć, że oliwki miały (za) długi kontakt z wodą deszczową lub gruntową
  • Solanki (słony) - może świadczyć, że oliwę wytłoczono z owoców zakonserwowanych w solance (słonej wodzie)
  • Ziemi - może świadczyć, że oliwki, z których wytłoczono oliwkę leżały długo na ziemi lub nie zostały umyte z błota
  • Robaków - może świadczyć, że oliwę wytłoczono z oliwek zaatakowanych przez larwy muszki oliwnej (Bactrocera Oleae)
  • Ogórka - może świadczyć, że oliwki lub oliwę (za) długo przechowywano w hermetycznym zamknięciu (najczęściej w metalowych puszkach)
  • Wilgotnego drewna - może świadczyć, że oliwę pozyskano z oliwek, które przeżyły na drzewie zbytnie przymrozki
  • Brak jakiegokolwiek smaku i zapachu - świadczy najczęściej o tym, że oliwa jest rafinowana




2 komentarze: