środa, 9 kwietnia 2014

Targi oliwy w Weronie - Sol&Agrifood 2014



Ponad 5000 m2 powierzchni, jaką zajmował wielki namiot pawilonu Sol&Agrifood to zaledwie kropelka w morzu największych na świecie targów wina Vinitaly, które odbyły się w Weronie od 6 do 9 kwietnia 2014 (wewnątrz jeździł regularny autobus). Mimo kryzysu włoscy producenci wina nie narzekają na koniunkturę, niektórzy przylecieli na targi własnym helikopterem...

Sol&Agrifood to przede wszystkim oliwa z oliwek i regionalne produkty spożywcze. 350 wystawców, 60.000 zwiedzających z czego 1/5 z zagranicy. Było na co popatrzeć, było o czym rozmawiać, było co degustować...

Wejście

Sol&Agrifood

Było też żywe drzewko

Słynny Cutrera pokazał nowe smakołyki i oliwę z dzikich oliwek

Czerwony dywan

Ursini personalizuje swoje produkty zdjęciami krewnych

Retro furgonetka

Suszarka do spaghetti

Łódź makaronowa

Byłem też na prowadzonej przez ekspertów Gambero Rosso degustacji...

...razem z Franco Pisani, moim włoskim partnerem (po prawej)...

...i próbowaliśmy w profesjonalnych szklaneczkach...

...dziesięć nagrodzonych w rożnych kategoriach oliw.


Na targi Franco zawiózł mnie skuterem...



1 komentarz:

  1. Miło jest wiedzieć że ktoś także pasjonuje się oliwą. Zapraszam do przeczytania relacji z TARGÓW OLIWY w Trieście.
    http://oliwny.blogspot.com/2014/03/olio-capitale-2014-kluczowe-wydarzenie.html

    pozdrawiam
    Mariusz

    OdpowiedzUsuń