Ponad 5000 m2 powierzchni, jaką zajmował wielki namiot pawilonu Sol&Agrifood to zaledwie kropelka w morzu największych na świecie targów wina Vinitaly, które odbyły się w Weronie od 6 do 9 kwietnia 2014 (wewnątrz jeździł regularny autobus). Mimo kryzysu włoscy producenci wina nie narzekają na koniunkturę, niektórzy przylecieli na targi własnym helikopterem...
Sol&Agrifood to przede wszystkim oliwa z oliwek i regionalne produkty spożywcze. 350 wystawców, 60.000 zwiedzających z czego 1/5 z zagranicy. Było na co popatrzeć, było o czym rozmawiać, było co degustować...
 |
Wejście |
 |
Sol&Agrifood |
 |
Było też żywe drzewko |
 |
Słynny Cutrera pokazał nowe smakołyki i oliwę z dzikich oliwek |
 |
Czerwony dywan |
 |
Ursini personalizuje swoje produkty zdjęciami krewnych |
 |
Retro furgonetka |
 |
Suszarka do spaghetti |
 |
Łódź makaronowa |
 |
Byłem też na prowadzonej przez ekspertów Gambero Rosso degustacji... |
 |
...razem z Franco Pisani, moim włoskim partnerem (po prawej)... |
 |
...i próbowaliśmy w profesjonalnych szklaneczkach... |
 |
...dziesięć nagrodzonych w rożnych kategoriach oliw.
|
Na targi Franco zawiózł mnie skuterem...
Miło jest wiedzieć że ktoś także pasjonuje się oliwą. Zapraszam do przeczytania relacji z TARGÓW OLIWY w Trieście.
OdpowiedzUsuńhttp://oliwny.blogspot.com/2014/03/olio-capitale-2014-kluczowe-wydarzenie.html
pozdrawiam
Mariusz