wtorek, 1 kwietnia 2014

Co to jest strippaggio

Strippaggio to jedna z charakterystycznych metod stosowanych w czasie profesjonalnej degustacji (albo jak kto woli analizy sensorycznej czy organoleptycznej) oliwy z oliwek.
Strippaggio stanowi końcowy element degustacji oliwy. Po wprowadzeniu do ust analizowanej próbki oliwy i rozprowadzeniu jej językiem po całej jamie ustnej, tak by dotarła do wszystkich kubków smakowych i receptorów, które tam się znajdują, po kilku sekundach degustacji należy mocno wciągnąć powietrze przez półotwarte usta trzymając język przy podniebieniu. Taka czynność pozwala znebulizować (rozbić powietrzem na drobniutkie kropelki) oliwę znajdującą się w ustach i dzięki temu umożliwia odebranie nowych, często bogatszych od zwykłej analizy węchowej, bodźców zapachowych przez receptory tylnej części jamy nosowej. Strippaggio pomaga też dokładniej wyczuć doznania smakowe finiszu oliwy (gorycz i pikantność polifenoli) odbierane przez receptory z tyłu języka.
Osobom, które po raz pierwszy stykają się z tą techniką wydaje się ona często dość zaskakująca...

Oto filmik (w języku włoskim) z lekcją degustacji, gdzie Jolanda De Nola prezentuje strippaggio. Jeśli nie chcecie oglądać całości, zobaczcie sam moment strippaggio -  przejdźcie na  5:17.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz